reede, 27. november 2009

Nazca platoo - 2. Joonised ja lõigatud mäetipp


Kokku on Nazca platool üle 100 joonistuse. Kujutatud on 18 erinevat lindu. Palju on geomeetrilisi kujundeid - trapetseid, kolmnurki, ristkülikuid ja sirglõikke.

Vaatame veel mõningaid pilte:


Vaal Koolibri


Ahv on 140 meetrit pikk ja 100 meetrit lai. Ahvi keha on veetud üheainsa pideva kontuurjoonega. Joon kulgeb katkematult üle astangute, kulgeb siksakiliselt, keerleb spiraalse labürindina (saba) ning pöörleb järskude, haruliselt paiknevate kurvidega tagasi. Isegi paberilehel oleks nähtu tõeline joonistuskunst.

Ämbliku puhul on tegu Ricinulei ämblikuga, mis on maailmas üliharuldane liik, nii haruldane, et seda esineb ainult kõige kaugemates ja ligipääsmatutes Amazonase vihmametsades.
Veelgi enam, milleks oli sellel, kes selle joonise tegi, vaja seda üldse teha ning mil viisil läks tal korda jäljendada Ricinulei ämbliku pisimaidki anatoomilisi detaile, mida on võimalik jälgida tavaliselt mikroskoobi all - iseäranikult seda, et kolmas jalapaar on moodustunud sigimisorganiteks?




Lõigatud mäetipp - lähedusest ei ole võimalik leida mäetipu jäänuseid, need on kuhugi jäljetult haitunud. Kuhu nii suur kogus kadus? Tähelepanu tasuks pöörata ka ümberringi olevatele mägedele, millel on tipud olemas.

Inimene on tõstnud käe üles ning jätab mulje nagu lehvitaks ülespoole.